Fluoride in tandpasta

Weet jij wat je allemaal binnenkrijgt tijdens het tandenpoetsen? Waarschijnlijk niet. In dit artikel ontdek je een van de meest voorkomende (schadelijke) tandpasta ingrediënten. En voor als je net je tanden hebt gepoetst, mijn excuses voor het bederven van jouw schone (mond) gevoel.

Tandpasta Fluoride

Met stip op nummer 1 en voor de meesten ook de bekendste. Over fluoride zijn de meningen al vele jaren verdeeld. Volgens de een is het een magische stof waar je tanden sterk en gezond van worden. Zo ook zou het bescherming bieden tegen gaatjes en erosie. volgens de ander is het puur vergif dat onze tanden en lichamen ernstige schade toe kan brengen. De waarheid ligt in de meeste gevallen in het midden, maar is zeker nog niet echt bewezen.

Er is veel informatie over fluoride te vinden op internet. Ik zou adviseren om er eens een uurtje op te googelen en er in te verdiepen. Er zijn nogal veel waar- en onwaarheden over fluoride.

Het is inderdaad waar dat fluoride zorgt voor een verharding van weefsels en structuren in ons lichaam, waaronder ons glazuur. Maar helaas denkt men dat dit effect niet alleen beperkt blijft tot onze tanden. Het kan ook leiden tot ongewenste extra botvormingen (exostosen) of door beïnvloeding van de fibroblasten, leiden tot verharding van onze pezen.

Ook versnelde veroudering van onze huid kan een gevolg van fluoride gebruik zijn, omdat het aangemaakte collageen van een slechtere kwaliteit is.

Fluoride en jonge kinderen

Ook worden belangrijke enzymen door fluoride nadelig beïnvloed, waaronder spijsverteringsenzymen of het belangrijke DNA reparatie-enzym, waardoor erfelijke afwijkingen zouden kunnen ontstaan.
Daarbij zou het nadelige effecten op de ontwikkeling, vooral bij (ongeboren) kinderen, kunnen hebben.

Andere klachten die voor kunnen komen zijn: zweertjes in de mond, huiduitslag, gewrichtsklachten, hoofdpijn, vlekken op de tanden, duizeligheid. Maar ook concentratiestoornissen, depressie, hartkwalen of zelfs verlammingsverschijnselen.

Gezondheidsklachten door het gebruik van fluoride kunnen zich soms pas na lange tijd openbaren als gevolg van het zgn. stapeleffect.

Fluoride en de Tandarts

Gezien het feit dat niet alles van deze nadelige gevolgen is bewezen blijven tandartsen het voorschrijven. Helemaal niet gek ook, want qua tand bescherming doet fluoride zijn werk. Buiten dit alles, zullen echte klachten zich pas openbaren na jaren van gebruik. Maar het zet je wel aan het denken. Iemand tips of aanvullingen waar je nu wel met een gerust hart mee kan poetsen ?
Wij horen het graag in de reacties! Of laat het het ons weten via de contact pagina!

Met oa. dank aan: facebook.com/Natuurlijkschonetanden.nl

Een gedachte over “Fluoride in tandpasta

  • 28 september 2020 om 07:12
    Permalink

    Toen mijn kinderen klein waren, zo’n dertig jaar geleden. Ja, zo oud ben ik dus !. gaf men mijn kinderen fluoride tabletjes op advies van het consultatiebureau. ik kan mij herinneren dat in die tijd er onderzoek resultaten zijn gepubliceerd in Engeland. Daaruit zou blijken dat fluoride onvruchtbaarheid kan veroorzaken bij meisjes/vrouwen. Ik ben vrijwel direct gestopt met die pilletjes. de tandarts zei dat poetsen met (kinder)tandpasta voldoende was. ook hebben zij een enkele keer een fluorbehandeling gehad. eigenlijk geen wijsheid dus. misschien is de publicatie nog naar boven te halen.

Reacties zijn gesloten.