8 Tips om Sneller in Slaap te Vallen

Wie kent het niet: compleet uitgeput in bed kunnen liggen en dan simpel weg niet meer in slaap kunnen vallen. Of erger nog, op de een of andere manier wil je lichaam weg graag slapen, maar jouw hoofd heeft zojuist een “wakeup-call” gekregen.

Woelen, rusteloze benen en turen naar de wekker. Ach nee, het is toch het dekbed, alles kriebelt!
Inslapen kan een hele opgave zijn. We piekeren eerst over de dag en starten dan te piekeren over de aankomende, slechte nacht.

Wil je ’s avonds wel rustig in slaap vallen? Begin hiermee voordat je in bed stapt. Lekker inslapen doe je met deze tips:

Eet een lichte maaltijd voor het slapen gaan

’s Nachts heeft je spijsvertering tijd om tot rust te komen. Het is dus beter om licht te dineren, zeker als je laat op de avond eet. Eet maximaal twee uur voordat je naar bed gaat je avondeten.
(Bekijk ook eens onze recepten!)

Drink ontspanningsthee om in Slaap te Vallen

Kruidenthee maakt je rustig en slaperig. Heb je een drukke en stressvolle dag gehad, kom dan tot rust met kamille, linde of oranjebloesem. Thee met valeriaan, anijs, marjolein of citroenmelisse werkt slaapverwekkend. Het werkt echt niet bij iedereen en je moet er een soort van routine in krijgen.
Probeer het eens een week en kijk of het jou heeft geholpen!

Maak je kamer ‘slaapklaar’

Als je slaapt adem je telkens dezelfde lucht in. Ventileer je kamer goed door het raam minimaal een kwartier open te zetten. Ook slaap je beter bij een koele kamer. Zet tot slot alle digitale apparaten uit en dim de lichten. Ook het tijdelijk verplaatsen van de tv uit de slaapkamer kan soms heel verhelderend zijn. Probeer het eens!

Creëer je eigen avondritueel

De een steekt in elke hoek een kaarsje aan en de ander vindt het heerlijk om zich met een dik boek op de bank te nestelen. Door je eigen avondritueel te creëren, maakt je lichaam zich klaar voor de nacht. Gun en geef je lichaam dan ook de tijd om tot rust te komen. Het leven is al gehaast genoeg.

Houd een vaste bedtijd aan

Uitslapen kan zo lekker zijn!
Vroeg opstaan is een stuk lastiger. Hou doordeweeks een vaste bedtijd aan, zodat je lichaam begint te herkennen dat het tijd is om te slapen. Probeer in het weekend niet al te veel af te wijken van je slaapritme.
(Lees ook het boek van Matthew Walker over slaap:
Nieuwe wetenschappelijke inzichten over slapen en dromen)

Stretch je lichaam

Lig je eindelijk onder de wol, dan kan het heerlijk zijn om je benen flink uit te rekken en daarna te ontspannen. Wees je bewust van spierspanningen in je lichaam en laat deze los door je spieren eerst in te spannen en vervolgens te verslappen.

Mobiele telefoon

Ok, hij is jouw maatje, jouw alles, jouw agenda, alarm, jouw complete social netwerk. En niet te vergeten jouw werk, jouw leven, het leven.

Maar, … onderzoekers zijn er nu al behoorlijk lang achter dat de mobiele telefoon veel zaken verstoord:
het blauwe licht zou je hersenen een “wakker” impuls geven, de impuls die je s’ochtends nodig hebt. Maar de telefoon verstoord meer, behalve hormoonhuishouding (seks-) leven, libido en slapeloosheid moet dat ding echt uit voor het naar bed gaan. Leg jouw telefoon minimaal 1 uur voor het naar bed gaan weg.

Als je opstaat: word zachtjes wakker

Voordat je meteen uit bed springt na het afgaan van de wekker: leg je handen vlak onder je navel en let op hoe je buik langzaam heen en weer gaat. Doe dit net zolang totdat je ademhaling op een rustig tempo is. Pas dan sta je op, rek je je uit en begin je aan de dag.

Bedenk ook dat onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die beter slapen, over algemeen minder eten!