Kokosolie is echt gezond!

Kokosolie is een natuurlijk product uit de kokosnoot, die vrucht die aan de kokospalm groeit op tropische stranden. Een kokosnoot kun je vers eten en bevat zeer veel voedingsstoffen. Kokosolie kan ook uit het vruchtvlees geperst worden, zoals ook bij bijvoorbeeld olijven gebeurt. Die olie stolt onder de 24 graden Celsius, reden dat het in ons klimaat meestal in vaste vorm aangetroffen wordt. In de pan smelt het dan weer en wordt op magische wijze een doorzichtige olie.

De olie heeft gezonde eigenschappen, ondanks dat staat de medische wereld nou niet bepaald te juichen.

Samenstelling kokosolie

Doordat de chemische samenstelling anders is dan bij bijvoorbeeld olijf- of zonnebloemolie (middellange ketenvetzuren in plaats van lange), wordt kokosolie niet opgeslagen in de vetcellen maar blijft het in het bloed aanwezig om gebruikt te worden als energie. Daarom wordt je er minder gauw dik van dan van andere oliesoorten. Dat houdt ook in dat het een goede olie is om te gebruiken als je van sporten houdt en energie nodig hebt.

Cholesterol in kokosolie

Door die afwijkende samenstelling is kokosolie niet slecht voor het cholesterolgehalte in het bloed. Kokosolie zorgt ervoor dat de verhouding tussen hdl of goede cholesterol en ldl of slechte cholesterol optimaal blijft. Dit is volgens sommige wetenschappers belangrijker dan de absolute hoeveelheden en zorgt ervoor dat ldl geen schade kan aanrichten aan de bloedvaten.

Laurinezuur

In kokosolie zit een zuur dat zowel antibacteriële als antivirale effecten heeft. Het heet laurinezuur, dat ook voorkomt in moedermelk en die zijn antimicrobiële eigenschappen geeft.

De olie is stabieler dan andere oliën. Dat heeft er mee te maken dat het een verzadigd vet is en daarom zijn chemische structuur beter en langer behoudt.

Calorieën

Kokosolie bevat minder calorieën dan andere oliën. Dit in combinatie met het feit dat het minder snel in het lichaam opgeslagen wordt, betekent dat het goed is om af te vallen.

Tegelijkertijd ben je sneller verzadigd door deze speciale olie en ga je niet lopen snoepen, waardoor je nog meer afvalt.

Antioxidanten in kokosolie

De beste vorm van kokosolie is ongeraffineerde olie, vergelijkbaar met extra vergine olijfolie. In ongeraffineerde kokosolie zitten veel fenolen, dit zijn antioxidanten die verouderingsprocessen in het lichaam tegengaan. Je hebt misschien weleens gehoord van vrije radicalen Dit zijn natuurlijke bijproducten van allerlei processen in ons lichaam en als zodanig normaal, maar het lichaam moet zich er wel tegen kunnen beschermen met de juiste voeding. Fenolen zijn daarom onmisbaar voor de gezondheid.

Vochtinbrengend

Stel je een tropisch eiland voor en een vrouw met een mooie huid. Ze gebruikt kokosolie om haar huid jong te houden, een product dat daar al eeuwenlang letterlijk voor het oprapen ligt. Kokosolie is inderdaad een ingrediënt van veel vocht inbrengende crèmes omdat het de huid zacht houdt. Ook puur is het te gebruiken omdat het zo krachtig is. Het werkt als vaseline door de huid af te dekken en zacht te houden maar beter dan vaseline door de aanwezige vitamines, mineralen en andere micronutriënten.

Gezonde vetten

Er zijn geloofwaardige claims dat kokosolie diabetes onder controle houdt en zelfs dat het gunstig kan werken bij Alzheimer door het gezonde vet. De resultaten zijn veelbelovend en veel mensen stappen nu al over op kokosolie om die reden.

Kokosolie in recepten is niet alleen lekker en kan ongezonde boter en margarine vervangen. Al is de laatst genoemde al helemaal niet meer van deze tijd.

Leesvoer

Onder ander Jasper Alblas heeft er een ware studie van gemaakt, veel uitgebreider en gaat zeker veel dieper in op de materie. Zijn eind conclusie is feitelijk dat het wel degelijk gezonder is.

Heb jij hier iets aan toe te voegen ? Laat het ons weten via bericht of via de contact pagina!