10 Feiten over afvallen!

Elk blad schrijft erover en ook in de media staan continu reclames van wonderdiëten en preparaten om af te vallen. Want afvallen is tegenwoordig een noodzakelijk kwaad. Nu een groot deel van de wereld dikker is dan ooit (opvallend is dat dit vooral mensen zijn in gelukkige relaties!), zou je denken dat we hier niet meer intrappen. Het gekke is dat met name intelligente mensen dat nu juist wel doen…
Volgens Stephen Lea, psycholoog van de University of Exeter, die dat effect bestudeert, is dat juist logisch.

Alleen mensen die heel graag willen afvallen kunnen in die methodes trappen.  En hoog opgeleiden hebben meer last van hun overgewicht dan laag opgeleiden. Daarnaast schatten heel veel mensen in het algemeen hun kennis te hoog in. Zo denken de meeste chauffeurs denken dat ze bovengemiddeld goed rijden. En zo overschatten juist de mensen die denken veel van gewichtstoename te weten hun kennis te hoog in en vallen voor rare methoden.

Ongeloofwaardige afvalmethodes zijn:
– die beloven dat je slank wordt zonder moeite
– dat je hetzelfde kunt blijven eten en toch afvalt
– die zegt dat je slank blijft ook na het dieet

Daarnaast zijn er wetenschappelijk bewezen zaken die wel kunnen werken. The Daily Mail zette er een aantal op een rijtje:

1. Zet de verwarming wat lager

Een makkelijke manier van afvallen is kou lijden. Dr. Lee van het Garvan instituut in Sydney zorgt een temperatuurverlaging van 24 naar 19 graden al voor zo’n 30 tot 40% meer bruin (het goede) vet in je lichaam, dat de slechte vetcellen verbrandt. Bijkomend voordeel: het is nog goed voor het milieu ook.

2. Pak een kleiner bord

Uit onderzoek van de Amerikaanse Cornell University blijkt dat wanneer mensen een maaltijd op een groot bord krijgen, ze het gevoel hebben dat ze minder dan gemiddeld krijgen en dus meer eten. Wanneer dezelfde hoeveelheid op een kleiner bord ligt, lijkt de portie groot genoeg.

3. Gebruik een grotere vork

Een Italiaanse studie bewees dat mensen die met een kleine vork eten, meer consumeren. Volgens de wetenschappers ervaren ze dat hun hongergevoel langzamer gestild wordt en eten ze daardoor meer.

4. Nodig (mooie) mannen uit aan tafel

Vrouwen eten minder met mannen in hun gezelschap. Een mogelijke verklaring is dat kleinere porties eten een teken van aantrekkelijkheid is.
Dus feitelijk vang je hier twee vliegen in een klap! Overigens kunnen mannen ook beter consequent lijnen dan vrouwen en zullen dus ook sneller afvallen.

5. Lees de etiketten

Mensen die etiketten op voedingswaren lezen, eten zo’n 5% minder vet dan diegenen die dat niet doen, concludeerden onderzoekers van de Fred Hutchinson Cancer Research Center in Seattle.

6. Drink veel water voordat je gaat eten

Afvallen door veel water te drinken. Een 12 weken durende proef met 48 mensen tussen de 55 en 75 jaar oud, die een laag caloriegehalte tot zich namen, toonde aan dat degenen die een paar glazen water drinken voor het eten meer gewicht verliezen.

7. Dim de lichten en op tijd naar bed

Uit een studie naar de effecten van licht op het gewicht bij muizen blijkt dat de dieren ‘s avonds bij fel licht de helft meer gewicht bij kregen dan muizen in het donker. Zet die computer en televisie dus uit ‘s avonds. Ook blijkt dat mensen die voldoende nachtrust nemen (en dus minder kunstlicht vangen) slanker zijn dan slechte slapers.

8. Verstop, of beter; koop geen snacks

Werknemers aten minder chocolade wanneer het snoepgoed van hun bureau weg was, zo blijkt uit een studie. Een andere studie van de Cornell University toont dan weer aan dat de consumptie van gezonde salades op scholen met 250% tot 300% per jaar toenam wanneer de saladebar op een opvallender plek van de kantine werd gezet.

9. Pas op met dikke maatjes

Kinderen eten meer in het bijzin van een vriend dan wanneer er een vreemde in de buurt is, volgens onderzoek van de State University of New York in Buffalo. Dit fenomeen, dat ook bij volwassenen voorkomt, is te verklaren door het feit dat vrienden zogenaamde ‘toestemming-gevers’ zijn en iemand aanmoedigen (dan wel ontmoedigen) om zichzelf te verwennen, vooral als diegenen ook gewichtig zijn.

10. Pas op met dunne maatjes

Nog erger zijn de magere vrienden met een grote appetijt. Een studie in de Journal of Consumer wees uit dat mensen tijdens een film meer snackten wanneer ze vergezeld werden door een magere vriend(in) die veel kon eten. Anderen die naast een duidelijk dik persoon met grote eetlust zaten, hadden die neiging minder.

11. Vermijd reclames voor sportscholen

Mensen die reclames zien waarin wordt opgeroepen om meer en vaker te bewegen, eten gek genoeg meer, zegt een studie van de universiteit van Illinois. Omdat het suggereert dat je wel degelijk veel kunt eten, als je maar beweegt. Wat waar is, maar dus niet als je ‘s avonds voor de buis blijft hangen en eet met een bord op schoot. Samen sporten is het beste medicijn voor afvallen overigens.