Afslanken? Voor jouw Uiterlijk of gezondheid?

Bij afslanken bepaalt de motivatie het succes van het dieet! Veel mensen die een afslankdieet volgen, voelen zich onder druk gezet om de eetgewoontes aan te passen. Vooral door eigen schaamte- en schuldgevoelens over het uiterlijk. Dat is geen succesfactor voor het volhouden van een dieet, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent. In het onderzoek werd de motivatie van “lijners” in kaart gebracht en werd nagegaan of deze motivatie invloed had op het succes van het dieet.  

Afvallen voor je uiterlijk

 Wie vooral voor het uiterlijk wil afvallen, blijkt vaker de controle over het eigen eetgedrag te verliezen en meer te piekeren over gewicht en eetgewoontes. En na 18 maanden is het lichaamsgewicht hoger dan bij het begin van het onderzoek. En als je hier over nadenkt is het gek, maar toch wel begrijpelijk. Als bv. het begin zomer is, dan is het belangrijker om weer in de bikini van vorig jaar te kunnen dan, als het midden winter is. En zo is er ook wel wat te zeggen over seizoensproducten, qua salade en groente die in de winter minder beschikbaar zijn.

Afslanken voor eigen gezondheid

 Wie vooral lijnt voor de eigen gezondheid en persoonlijk achter het dieet staat, blijkt meer gezonde eetgewoontes te vertonen. Volgens de onderzoekers vormen adolescenten (jeugd) een risicogroep voor een negatieve motivatie, omdat zij zich vaker op hun uiterlijk richtten. De onderzoekers denken dat jongeren extra gevoelig zijn voor het feit dat in onze cultuur slank als ideaal wordt voorgesteld. Ironisch genoeg zorgt juist dit slankheidsideaal er dus voor dat diëten minder kans van slagen hebben.

Om welke (goede) reden je ook wilt afslanken, zorg in ieder geval dat je met de juiste afslank motivatie begint. Want de motivatie zal uiteindelijk bepalen of jij jouw streefgewicht zal halen.

Heb jij hier iets aan toe te voegen ? Laat het ons weten via dit bericht of via de contact pagina!