Atkins dieet

Het Atkins dieet is een wereldwijd bekend dieet en heeft vele aanhangers. Het is een dieet, waarbij je zoveel mogelijk koolhydraten moet proberen te vermijden. Met een bepaalde opbouw in fases. Het dieet wat (uiteraard) in eerste instantie was over gewaaid uit America werd veelvuldig gebruik door de sterren. Mede omdat je heel snel resultaat kon behalen in relatief weinig tijd. Volgens cardioloog Robert Coleman Atkins, de oprichter van dit dieet, is dat de manier om gewicht te verliezen.

Atkins dieet in het algemeen

De bedenker van dit dieet is cardioloog Robert Coleman Atkins. Het Atkins dieet is tot stand gekomen nadat Robert Atkins een wetenschappelijk onderzoek heeft gedaan, naar koolhydraat arme afvalprogramma’s. Robert Atkins gebruikte de uitkomsten van dit onderzoek om zijn eigen overgewicht te bestrijden en zo is het Atkins dieet tot leven gekomen.

Koolhydraten

Bij dit dieet moeten de koolhydraten gemeden worden. Jouw lichaam zal de Koolhydraten omzetten tot suikers. De suikers worden uiteindelijk omgezet tot vet en zullen er dus voor zorgen dat jouw lichaam dikker wordt. Zodra de koolhydraten worden vermeden, zal het lichaam opzoek moeten naar een nieuwe bron om energie uit te halen. Omdat er geen koolhydraten het lichaam meer binnen komen, zal het lichaam zijn eigen vet gaan aanspreken om te gaan verbranden. Op deze manier krijgt het lichaam energie. Het eigen lichaamsvet zal worden verbrand en hierdoor zal er juist gewicht worden verloren. Het lichaam zal nu juist eiwitten moeten gaan nuttigen. Eiwitten zorgen er namelijk voor dat het lichaam zich langer vol voelt, en het hongergevoel zal dus minder snel voorkomen. Ook zorgen eiwitten er voor, dat de spieren in het lichaam niet worden aangetast tijdens het afvallen.

De werking van het dieet

Het Atkins dieet is opgedeeld in drie verschillende fasen. Dit is gedaan om jouw lichaam langzaam te kunnen laten wennen aan een nieuwe levensstijl. In de eerste fase van het Atkins dieet is het de bedoeling dat er het meeste lichaamsgewicht verloren gaat. In deze fase zullen de koolhydraten gemeden moeten worden en zullen er juist eiwitten genuttigd moeten worden, zoals mager vlees, kip, eieren, zuivel en groente. In deze fase zal het lichaam zijn eigen vet gaan verbranden om zo aan energie te komen. Dit proces zal na een aantal dagen beginnen. Doordat je koolhydraten uitsluit, zal jouw lichaam ook minder zin in zoet hebben. Tijdens deze fase moet er minstens 2 liter water per dag gedronken worden. Water zorgt er voor dat het lichaam voldoende vocht heeft, maar de afvalstoffen kunnen op deze manier ook het lichaam verlaten.

De volgende fase van het dieet is ontwikkeld om het lichaam weer in contact te brengen met koolhydraten. In deze fase mage je weer iets meer koolhydraten eten.

Als laatste fase van het Atkins dieet zal worden ingegaan als het ideale gewicht is bereikt. Je mag nu steeds meer koolhydraten toevoegen aan je maaltijd. Het dieet is nu overgegaan naar een nieuwe levensstijl. Wel zal er altijd bewust moeten worden gekeken naar de voeding die het lichaam binnen komt.

Heb jij dit dieet gedaan, met goed resultaat gevolgd. Of juist helemaal niet ?
Laat het ons weten via bericht of via de contact pagina!