Het Montignac dieet

Nu iedereen de afgelopen maanden best wel weer behoorlijk wat kilootjes is aangekomen, komen allerlei verschillende soorten dieeten weer uit de kast. Waardonder dus ook het Montignac dieet. Het is niet alleen een populair dieet, maar ook nog eens erg succesvol. De bedenker van dit dieet is de Fransman Michel Montignac. Michel Montignac kwam er achter dat er goede en slechte koolhydraten zijn. Simpel gezegd door de slechte koolhydraten te weren kan je er mee afvallen.

Algemene informatie

Het Montignac dieet is ontwikkeld door Michel Montignac. Het idee achter het Montignac dieet is, dat slechte koolhydraten en vetten gemeden moeten worden. Deze zorgen er namelijk voor dat het lichaam dikker wordt. Michel Montignac ontdekte dat bij het afvallen ,de glycemische index hier een belangrijke rol in speelt. De glycemische index wordt gezien als een soort maatstaf. Deze maatstaf bepaald hoe snel het bloedsuikergehalte stijgt, nadat er koolhydraten het lichaam binnen zijn gekomen. Koolhydraten worden in het lichaam namelijk omgezet tot suikers. Koolhydraten kunnen worden opgedeeld in goede en slechte koolhydraten. Of een koolhydraat goed of slecht is wordt dus bepaald door deze glycemische index. Als een koolhydraat een glycemische index van minder dan 50 heeft is een koolhydraat goed. Scoort een koolhydraat hoger dan 50 op deze index, dan is een koolhydraat slecht. Bij het Montignac dieet, is het dus de kunst om de slechte koolhydraten te mijden.

De werking van het Montignac dieet

Het Montignac dieet is opgedeeld in 2 verschillende fasen.
1) De eerste fase wordt echt gezien als de afslankfase. In deze fase zal al het gewicht verloren moeten gaan. Deze fase zal eindigen als het streefgewicht is bereikt. Wel staat vast, dat deze fase minstens drie maanden moet duren. De alvleesklier heeft namelijk deze tijd nodig om te stabiliseren. In deze fase is het erg belangrijk dat er alleen goede koolhydraten gegeten worden. De goede koolhydraten mogen dan wel gecombineerd worden met eiwitten.
2) De tweede fase wordt ingegaan als het streefgewicht is bereikt. Het Montignac dieet wordt nu niet meer gezien als een dieet, maar als een nieuwe levensstijl. Er mogen nu meer producten worden gegeten, maar hier moet wel goed oer worden nagedacht. De producten moeten wel verantwoord en gezond zijn.

Goede en slechte koolhydraten

In het Montignac dieet wordt er onderscheid gemaakt tussen goede en slechte koolhydraten. Of de koolhydraten goed of slecht zijn, wordt gemeten aan de hand van de glycemische index. De volgende producten vallen onder de goede koolhydraten en mogen dus tijdens dit dieet genuttigd worden. Fruit, groente, peulvruchten, pinda’s en volkorenproducten. Deze producten mogen tijdens dit dieet gecombineerd worden met eiwitten, zoals yoghurt, kwark en eieren.Slechte koolhydraten moeten juist gemeden worden tijdens het Montignac dieet. De volgende producten vallen onder de slechte koolhydraten en mogen dus juist niet genuttigd worden. Aardappelen, mais, wit brood en suiker.

Heb jij dit dieet gedaan, met goed resultaat gevolgd. Of juist helemaal niet ?
Laat het ons weten via een bericht of via de contact pagina!