Zelf Yoghurt Maken

Is het mogelijk om zelf yoghurt te maken, lekkerder dan je in de winkel kan kopen ? Of moet je hiervoor microbioloog zijn?
Nou je kunt dus inderdaad yoghurt zelf maken, en op een vrij simpele manier ook nog. En niet eens zo moeilijk. Wij zijn ermee gaan experimenteren, en leggen je het stap voor stap uit. Het is leuk om te doen en ook nog eens lekker ook.

Wat je nodig hebt is:

  • Melk. Als je magere yoghurt wilt maken, gebruik je ook magere melk. Voor volle yoghurt gebruik je volle melk, eventueel aangevuld met room. Verse melk of room kun je eventueel eerst pasteuriseren door het te koken. Bij melkproducten uit de supermarkt hoeft dat niet.
  • Drie eetlepels yoghurt die je lekker vind.
  • fleecedeken of dekbed. Ik gebruik een poef die open kan, daar leg ik een kussen onderin en twee opengevouwen fleecedekens op elkaar. Een krant erin zodat de dekens schoon blijven en om extra te isoleren. De yoghurtpan vouw ik dan in de krant, dekens dicht en deksel erop. 
  • Eventueel een thermometer.

Neem een pan die hooguit driekwart met de melk wordt gevuld. Verwarm de melk tot 42 graden. Als je geen thermometer hebt, dan kun je met je (schone) pink voelen. Kijk altijd uit dat je schoon moet werken, schone handen, brandschone pan. Dit laatste kan je eventueel eerst met kokend water vullen.


Als de melk zo warm is dat je je pink 7 seconden in de melk kunt houden zonder dat je je vinger brandt, is de melk warm genoeg. (Al is dit voor ieder mens anders, dit klopt ongeveer). Draai het vuur dan uit en meng drie eetlepels yoghurt in een schaaltje met wat warme melk. Roer het goed los zodat je geen klontjes meer hebt. Doe de yoghurt dan bij de melk en roer alles voorzichtig door. Dan doe je het deksel op de pan en zet je de pan heel voorzichtig in de hooikist of zet je hem in bed.


Het is belangrijk niet te veel te roeren en de pan voorzichtig verplaatsen. Dan laat je de pan 6 tot 8 uur staan. De yoghurtbacteriën kunnen zich zo vermeerderen. Daarna zet je de pan in de koelkast. Als de het is afgekoeld dan kun je het eventueel ergens anders in doen zoals een bak of fles die goed afsluit. 

Andere Yoghurt varianten

Wij hebben met meerdere varianten geëxperimenteerd, zoals bv. een Turkse variant. Dit is vol-vette yoghurt, dus we hebben volle melk gebruikt en daar nog room bij gedaan. Het resultaat was een romige, dikke yoghurt. Vervolgens heb we de yoghurt af laten koelen en heb we het in een doek gedaan om te laten uitlekken. De doek hebben we in een zeef gedaan en op een bak gezet om het vocht op te vangen. Na een dag was het dik genoeg.

Yoghurtcultuur

Je kunt met de zelfgemaakte yoghurt weer nieuwe yoghurt maken. Het schijnt dat dat ongeveer 3 keer kan, dan moet je nieuwe yoghurt kopen. We hebben dat zelf nog niet geprobeerd, dus we kunnen het niet met zekerheid zeggen. We hebben ons ook laten vertellen dat je ook yoghurtcultuur zou kunnen kopen, die kun je maken en in delen invriezen.

Nu weet je dat zelf yoghurt maken niet zo gek moeilijk is. Je kunt ook yoghurtmakers kopen, die houdt de yoghurt warm en het zit dan gelijk in potjes. Maar het is natuurlijk een stuk duurzamer om de spullen te gebruiken die je toch al in huis hebt.