Wat is het Dukan Dieet?

Dit moet je weten over het Dukan Dieet. Volgens verschillende bronnen was Dr. Pierre Dukan een voedingsdeskundige en huisarts in Frankrijk. Dr. Dukan begon zijn systeem toe te passen in de jaren 1970, toen de algemene consensus was dat je zwaarlijvigheid best kon bestrijden door het aantal calorieën en de omvang van de maaltijden te beperken. Het was pas in het jaar 2000, toen hij een boek schreef over zijn dieet. Waardoor dit dieet beroemd werd.

Het dieetmenu geeft eigenlijk aan welk voedsel men kan kiezen in de verschillende fases van het Dukan dieet. Het lijkt, aan diegenen die het dieet strikt volgen, te beloven dat ze een serieuze hoeveelheid gewicht kunnen verliezen terwijl ze nog altijd veel kunnen eten waar ze nu al van genieten. Het dieet is in wezen een plan  in vier fazen, waarbij mensen die het dieet volgen telkens bepaalde soorten voedsel mogen eten, terwijl ze andere soorten moeten weg laten.

1e Fase van het Dukan dieet

De eerste fase van het Dukan dieet is een korte periode die de “aanvals” fase genoemd wordt. In deze fase, laat het je niets anders eten dan proteïnen zoals vlees, eieren, vis, en zuivelproducten die vetarm zijn. Voorbeelden van voedsel dat toegelaten is in deze fase zijn: mager rundvlees, kip, kalkoen, bijna alle vis, maximaal 2 eieren per dag, yoghurt, kwark, en magere melk. Er wordt ook aanbevolen om in het begin iedere dag gedurende 20 minuten te wandelen.

2e Fase van het Dukan dieet

Als de aanvalsfase achter de rug is, kan je verder gaan met de 2de fase die ook de “cruisefase” genoemd wordt. Tijdens deze fase eet je op afwisselende dagen enkel groenten en proteïnen, je mag hier ook onbeperkt hoeveelheid groeten eten.

3e Fase van het Dukan dieet

Met de volgende fase, ook de “consolidatie” fase genoemd, kan je een stuk fruit, wat brood en een aantal zetmeelrijke maaltijden zoals pasta  toevoegen.

4e Fase van het Dukan dieet

Als ook deze fase voorbij is, dan legt dit dieet geen beperkingen meer op behalve dat je nog enkel op donderdag proteïnen mag eten. Deze fase blijft eeuwig duren.

Wat zijn de klachten van mensen die het Dieet gevolgd hebben?

Zoals met andere eiwitrijke diëten, zijn er veel voorkomende bijwerkingen zoals slechte adem, constipatie, droge mond, en vermoeidheid doordat je lichaam zich probeert aan te passen aan de nieuwe levensstijl. De beste manier om dit te bestrijden is het drinken van veel water, genoeg te slapen en misschien beginnen met het innemen van een of andere soort multivitaminen.

Zijn er betere oplossingen?

Ook al kan het Dukan Dieet aantrekkelijk zijn voor bepaalde personen, toch is het natuurlijk geen magische oplossing die voor iedereen zal werken. Er is een zekere controverse over hoe lang het gewichtsverlies dat gerealiseerd word met het Dukan Dieet zal kunnen vastgehouden worden in de toekomst. Voor degenen die een alternatief zoeken voor dit dieetmenu, zijn er een aantal andere opties.

Een daarvan bestaat uit om een of twee maaltijden per dag te vervangen door een proteïneshake. Deze proteïneshakes kunnen gemakkelijk online aangekocht worden tegen een lage prijs en worden direct naar je adres verzonden. Combineer de maaltijdvervangers met algemene dieettips die ingegeven zijn door het gezond verstand, zoals het terugschroeven van de hoeveelheid fast food of bereide maaltijden dat je eet. Je zou ook voldoende lichaamsbeweging moeten nemen als een aanvulling op de wijzigingen aan je dieet. Er zijn veel mensen die goede resultaten bekomen met een strategie die gebaseerd is op maaltijdvervangers. Daarom kan het gebruik van maaltijdvervangende producten een manier zijn om snel kilo af te schudden voor mensen die gewicht willen verliezen maar die zich moeilijk aan de voorschriften van het Dukan Dieet kunnen houden.